Hoe zorg ik dat men afstand houdt in mijn werkplaats of winkel?

Ondanks het COVID-19 virus lijkt het erop dat de economie langzaam weer gaat opstarten. Veel bedrijven en winkels mogen hun werkzaamheden hervatten, hetzij onder strikte voorzorgsmaatregelen. In dit artikel bespreken wij de verschillende maatregelen die door het RIVM bepaald zijn en hoe deze op de juiste manier nageleefd kunnen worden door de ondernemers. 

Zorg dat binnen én buiten winkel 1,5 meter afstand gehouden wordt

Het belangrijkste is dat mensen afstand tot elkaar bewaren. Bij 1,5 meter afstand is de kans op besmetting namelijk zeer klein, waardoor het virus zich minder snel kan verspreiden. Een handig hulpmiddel om te zorgen dat men 1,5 meter afstand houdt, is het plaatsen van vloermarkering stickers. Deze strips of stickers geven de minimale afstand die gehouden moet worden tot elkaar weer. Zo zijn de afstand houden strips ideaal wanneer er doorgaans een rij staat bij de kassa. Zo hoeven bezoekers niet op gevoel te bepalen hoe ver 1,5 meter afstand is. 

Daarnaast is het belangrijk om ook buiten uw winkel of werkplaats te zorgen dat men afstand houdt. Denk bijvoorbeeld aan kantines waar werknemers in de pauze hun lunch eten. Hiervoor kunnen zitplaats stickers op de stoelen worden aangebracht die gebruikt mogen worden. 

Ook buiten winkels kunnen rijen ontstaan doordat er niet meer mensen tegelijkertijd in de winkel mogen zijn. Daarom moet er ook buiten de winkel signalering worden geplaatst zodat men ook daar rustig en op afstand kan wachten totdat zij de winkel mogen betreden.

Maximaal 1 klant per 10 vierkante meter winkelvloeroppervlak

Een tweede maatregel is dat er niet meer dan 1 klant per 10 vierkante winkelvloeroppervlak in de winkel mag zijn. Dit komt doordat de 1,5 meter afstand houden moeilijk is na te leven wanneer er meer bezoekers per vierkante meter aanwezig zijn.

Een handig hulpmiddel die veel winkels en supermarkten al gebruiken is om het aantal winkelkarretjes en -mandjes niet hoger te laten zijn dan het maximum aantal bezoekers dat binnen mag komen. Als elke klant vervolgens verplicht wordt om een winkelmandje of -kar mee de winkel in te nemen wordt het maximum aantal bezoekers nooit overschreden. Om ervoor te zorgen dat alle klanten deze regels naleven is het verstandig om een werknemer bij de ingang te plaatsen ter controle.

Zorg voor maximale hygiëne in de werkplaats en winkel

Om verspreiding van het virus tegen te gaan is het desinfecteren en schoonmaken van oppervlaktes van zeer groot belang. Het virus kan tot wel 72 uur overleven op plastic en roestvrijstalen oppervlakken, zo bleek uit onderzoek onder leiding van virusecoloog Vincent Munster van het Amerikaans nationaal instituut voor allergieën en infectieziekten in Montana.

Maak dus elke dag uw werkplaats schoon en zorg dat u regelmatig uw handen ontsmet met desinfecterende zeep. Een extra aandachtspunt voor winkeliers zijn de pinapparaten. Deze worden door veel verschillende klanten gebruikt, waardoor het raadzaam is om deze een aantal keer per dag te ontsmetten. 

Daarnaast is er door de schaarste van desinfectiemiddelen momenteel ook desinfectiemiddel op de markt op natrium basis. Dit product werkt minder verdrogend dan alcohol bij langdurig gebruik, waardoor het beter voor de huid is.

Plaats aan de buitenkant van de winkel regels en herhaal deze binnen

Aan de buitenkant van elke winkel moeten regels zichtbaar zijn die binnen van kracht zijn. Deze regels kunnen gecommuniceerd worden door signalering te gebruiken. Denk hierbij aan stickers en borden die aan de voorkant van de winkel geplaatst kunnen worden. Vervolgens moeten deze regels ook weer terug te vinden zijn in de winkel. Zo kunnen klanten eraan herinnerd worden om afstand te houden door werknemers die veiligheidshesjes dragen met zo'n boodschap erop. 

Hiermee laat u niet alleen de regels in uw winkel terugkomen, maar dit zorgt er ook voor dat klanten afstand bewaren tot werknemers. Hetgeen wat werknemers als zeer prettig ervaren omdat zij geen gevaar willen lopen tijdens hun werkzaamheden.

Geen samples, monsters en proeverijen uitstallen

Verder is het advies er nog om geen proeverijen uit te stallen in uw winkel. Hier komen namelijk meerdere mensen met hun handen aan, waardoor de kans op besmetting ondanks het afstand houden vergroot kan worden. Er mag in deze tijden dus niet door winkeliers ingezet worden op beleving waarbij de kans op besmetting vergroot wordt.

Kortom: veel maatregelen die genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat u veilig en verantwoord het werk kunt hervatten. Naast winkels en werkplaatsen kunnen deze maatregelen en richtlijnen u natuurlijk ook helpen als maatstaven voor kantoorruimtes en in magazijnen.

Mocht u naar aanleiding van het lezen van deze blog nog vragen en/of opmerkingen hebben. Contacteer ons via de chat, per e-mail: info@esvshop.nl of telefonisch: 085-273 59 61. 

Overzicht artikelen:

De ervaring van uw bezoek op deze webshop wordt verbeterd door het toestaan van cookies. Indien u verder surft op deze webshop, gaat u akkoord met ons cookiebeleid. Bekijk ons privacy statement en lees meer over ons cookiebeleid